Een burnout voorkomen

De laatste jaren zal iedereen er wel een van gehoord hebben: een burn-out. Een burnout lijkt op een depressie en wordt veroorzaakt door stress op het werk. Wanneer je eenmaal een burnout hebt is het erg lastig om hier vanaf te komen en dit heeft zeker ook tijd nodig. Voorkomen is beter dan genezen dus daarom hier tips die je toe kunt passen om een burnout te voorkomen.

Delegeren

Een burnout is werk gerelateerd en treft dus vooral de mensen die erg bezig zijn met hun werk. Zorg er voor dat je geen hyperactieve werknemer wordt die geen maat weet te houden, je kunt namelijk ook prima hard werken zonder dat je al je tijd in je werk hoeft te steken. Denk niet dat je onmisbaar bent op je werk, je kunt ook taken overlaten aan collega’s of misschien eens wat minder taken uitvoeren die overbodig zijn. Leer dus te delegeren zodat je het veel overzichtelijker krijgt op je werk.

Symptomen burnout

Het is belangrijk goed naar jezelf te kijken. De symptomen van een burnout zijn hoofdpijn, buikpijn, slapeloosheid, hartkloppingen en erg veel stress, Wellicht zal je huisarts deze klachten ook niet koppelen aan een burnout maar het is juist erg belangrijk om na te denken of het niet met je werk te maken heeft. Wacht niet met ingrijpen tot je compleet leeg bent maar kom in actie wanneer je weet dat er iets niet goed zit. Van emotioneel worden schiet je weinig op, in het openbaar huilen of een woedeaanval krijgen zijn niet zo handig op de werkvloer.