Tips tegen eenzaamheid

 Eenzaamheid wordt een steeds groter probleem. Vereenzaming komt vaak voor onder ouderen, maar onderschat het probleem niet onder jongere mensen. Er zijn veel jonge mensen die ook erg eenzaam zijn. Dit  kan verschillende oorzaken hebben. Ook is er een aantal dingen die je kunt doen tegen eenzaamheid.

Oorzaken

Er kunnen vele oorzaken zijn voor eenzaamheid. Een voorbeeld hiervan is het veranderen of verliezen van contacten door bijvoorbeeld ziekte, echtscheiding of werk. Ook kan het bijvoorbeeld komen door het overlijden van naasten. Wat de reden ook is voor je eenzaamheid, vergeet niet dat hier altijd iets kan worden gedaan. Je staat er niet alleen voor. Een van de misschien wel grootste oorzaken tegenwoordig is een burn-out. Steeds meer jongeren krijgen last van een burn-out door druk op het werk. Dit kan vervolgens leiden tot eenzaamheid omdat je het gevoel hebt dat niemand je begrijpt. Of omdat je geen energie meer hebt om met mensen af te spreken, waardoor contacten verwateren.

 

Nieuwe interesses

De eerste tip die we je kunnen geven om eenzaamheid tegen te gaan is het erkennen van de eenzaamheid. Bedenk wat de momenten zijn waarop je last hebt van eenzaamheid. Het treedt namelijk vaak op op bepaalde momenten. Pas als je dit in beeld hebt, kun je gaan nadenken over een oplossing. De volgende stap is het zoeken naar nieuwe interesses, waardoor je nieuwe mensen leert kennen. De meeste mensen zijn namelijk eenzaam op de momenten dat ze alleen thuis zitten. Op deze momenten moet je jezelf gaan vermaken. Ga bijvoorbeeld op een leuke sport bij een sportvereniging of ontdek een nieuwe hobby. Bij een nieuwe interesse hoort het leren kennen van nieuwe mensen.


Internet

Als je geen behoefte hebt aan het kiezen voor een nieuwe hobby of sport, dan kan het leren kennen van nieuwe mensen natuurlijk ook via internet. Pas hier natuurlijk wel mee op, niet iedereen is wie hij of zij zegt dat hij is. Vind je het niks om anderen te leren kennen via internet en kun je geen hobby vinden? Dan is het een optie om vrijwilligerswerk te gaan doen. Hiermee leer je nieuwe mensen kennen, heb je wat te doen en help je ook nog eens anderen. Kies er bijvoorbeeld voor om eenzame ouderen te ondersteunen door een wandeling met ze te maken. Hiermee help je niet alleen jezelf, maar ook eenzame ouderen.

 

Ontmoet en Groetplein

Ben je een eenzame oudere? Dan zijn er voldoende initiatieven die helpen om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Een voorbeeld hiervan is het Ontmoet en Groetplein. Dit is een plek waar ouderen elkaar ontmoeten en waar leuke activiteiten worden georganiseerd. Het is een goed initiatief tegen eenzaamheid onder ouderen en het verzorgt ook nog een leuk dagje uit.