Belgen nemen voorbeeld aan Nederlandse GGZ

Dat het in Nederland wel goed zit met de GGZ blijkt nog maar eens uit een onafhankelijk onderzoek van het bureau Itenera Istitute. Ze brengen in het rapport hoe gezond is de geestelijke gezondheidszorg van België de tekortkomingen van de Belgische GGZ naar voren. De Nederlandse GGZ wordt vaak genoemd. Op verschillende gebieden zoals financiering en goede mogelijkheden tot zorg lopen we namelijk ver voor op de Belgen.

cropped-burnout1.jpgDoorverwijzingen

Ook blijkt dat de we in Nederland eerder psychische hulp krijgen dan in België. De Nederlanders hebben ook een betere kennis van het aanbod wat de zorg biedt. Daardoor wordt er sneller doorverwezen en minder medicatie gebruikt. Tevens specialiseren in Nederland steeds meer bureaus zich. Dit kan zijn op bijvoorbeeld culturele achtergrond maar ook een nog betere brancheafbakening. GGZtraject is een organisatie die zich vooral richt op immigranten uit Turkije, Iran en Afghanistan.

Patiëntveiligheid

Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederland de patiëntveiligheid beter heeft geregeld. De preventie van zelfdoding is veel strakker geregeld. Dit komt onder andere door goede samenwerkingsverbanden. Dit is dan vaak tussen de huisartsen en sociale werkers het geval. Ten slotte krijgen de patiënten in Nederland minder medicatie. De Belgische doktoren schrijven snel medicijnen voor waar andere oplossingen beter zijn.