Tips voor een goede nachtrust

Iedereen ligt wel eens wakker terwijl het eigenlijk de bedoeling was om te slapen. Het kan zijn dat je de volgende dag vroeg op moet staan of dat je een zware dag hebt gehad. Om welke reden dan ook, slecht slapen komt nooit goed uit.

Om je te helpen bij het in slaap vallen worden er in dit artikel een aantal tips beschreven waar je wellicht je voordeel uit kunt halen. Wie weet kun jij hierna wel altijd goed slapen!

 

Ontspan voordat je naar bed gaat

Probeer te ontspannen voordat je naar bed gaat, want wanneer je gespannen bent kun je de klok erop gelijk zetten dat je toch niet in slaap valt. Zorg dus voor een ontspannen lichaam en geest voordat je wilt gaan slapen.

 • Lees een boek voordat je wilt gaan slapen. Hoe achterhaald dit ook klinkt, het is en blijft een goed, natuurlijk slaapmiddel.

 • Maak een korte wandeling voor het slapen gaan. Frisse lucht en goede bloedcirculatie kunnen je helpen om je geest tot rust te laten komen.

 • Neem een douche voordat je wilt gaan slapen. Een douche kan je ontladen van de dagelijkse zorgen en het zorgt ervoor dat je lichaam ontspant. Wanneer je onder de douche staat kun je misschien een wakker gevoel hebben, maar hierna slaat vaak de vermoeidheid toe. Wanneer je afgekoeld bent van de douche kun je lekker in bed gaan liggen.

 

Eten en drinken

Ook voor eten en drinken gelden goede en minder goede dingen om te doen voordat je gaat slapen.

 • Het is belangrijk om geen alcohol te drinken voordat je gaat slapen. Je lichaam heeft namelijk tijd en energie nodig om de alcohol af te breken. Het is beter om bijvoorbeeld een kruidenthee te drinken voor het slapen gaan, kamille heeft van nature een rustgevende werking.

 • Het is ook belangrijk om geen groene thee, zwarte thee, energiedrankjes of koffie te drinken voor het slapen gaan. Dit bevat cafeïne of theïne.

 • Voor dranken als cola geldt ook dat je ze beter kunt vermijden in de avonduren.

 • Drink niet teveel, dan zul je veel zweten bij warm weer en misschien ‘s nachts wakker worden bij koud weer om naar het toilet te gaan. Wanneer je ‘s nachts niet wakker wordt om naar het toilet te gaan en ‘s ochtends heb je een normale hoeveelheid urine betekent dit dat je vochtbalans in orde is.

 • Eten voor het slapen gaan kan ervoor zorgen dat je meer energie krijgt. Voor ieders lichaam gelden andere regels. Luister daarom goed naar de signalen die je lichaam aangeeft.

 

Omgeving

Een nette, schone slaapkamer kan bijdragen aan een goede nachtrust. De omgeving waarin je slaapt is ontzettend belangrijk en moet voldoen aan een aantal zaken:

 • Maak elke week je slaapkamer goed schoon.

 • Zorg voor een goede temperatuur, de ideale temperatuur is tussen de 10 en 17 graden. Zorg ervoor dat je geen strakke pyjamakleding aan hebt en dat er goede ventilatie is.

 • Laat huisdieren niet in de slaapkamer, dit kan voor onrust zorgen.

 • Zorg voor een donkere slaapkamer waar je zo min mogelijk last hebt van omgevingsgeluiden. Stilte en een donkere kamer zijn voornaam om goed te kunnen slapen.