Een goede nachtrust door een regelmatig slaaprimte

Voor iedereen is het belangrijk om tot rust te komen tijdens de slaap, een goede nachtrust draagt bij aan een energieke dag. Helemaal op het moment dat je niet zo lekker in je vel zit, wanneer je een burn out hebt of wanneer je depressief bent. Wanneer je een regelmatig slaapritme hebt verhoog je eigenlijk de effectiviteit van je slaap. Met een regelmatig slaapritme bedoelen we dat je een standaard bedtijd hebt en een standaard tijd hebt om eruit te gaan. Wanneer je elke dag op dezelfde tijd gaat slapen en rond dezelfde tijd weer opstaat zul je merken dat makkelijker in kunt slapen en opstaan, op deze manier krijg je meer energie en kan het zelfs zo zijn dat je minder slaap nodig hebt. Natuurlijk heb je voor een goed slaapritme wel een goed bed en toebehoren nodig, hiervoor kun je kijken op slaapkenner.nl.

Voordelen van een regelmatig slaapritme

Een goede nachtrust is noodzakelijk om je overdag energiek te voelen, om je goed te concentreren op je werk, om leuke dingen te doen en het is belangrijk wanneer je tegen tegenslagen aanloopt. Door met regelmaat te slapen kun je de effectiviteit van je slaap verhogen. Je lichaam leert zo namelijk precies wanneer het waaraan toe is. Een regelmatig slaapritme brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Je kunt makkelijker/sneller inslapen
  • Je zult minder moeite ervaren met opstaan
  • Je zult overdag merken dat je meer energie hebt
  • Na verloop van tijd heb je minder slaap nodig

Dezelfde bedtijd

Wanneer je dagelijks op dezelfde tijd naar bed gaat kun je een vast ritme krijgen. Het is dan de bedoeling dat je naar bed gaat op het moment dat je slaperig wordt, je moet er dus eerst achter komen welk tijdstip dit is. Wanneer je bijvoorbeeld dagelijks om 23.00 uur moe wordt is het slim om je bedtijd om 23.00 uur vast te zetten. Niet alleen doordeweeks moet je dan om 23.00 uur gaan slapen, ook in het weekend, dit om ervoor te zorgen dat je goed in het ritme komt. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat en je wil daar later gaan slapen kun je ervoor kiezen om je bedtijd dagelijks een kwartiertje te verlaten, zodat je langzaam opbouwt naar een ander ritme.

Dagelijks opstaan zonder wekker

Wat geldt voor je bedtijd, geldt ook voor het opstaan. Probeer elke dag op een vast tijdstip op te staan, ook in het weekend. In het begin zul je merken dat je nog graag uit wilt slapen in het weekend, maar wanneer je eenmaal in het ritme zit zul je merken dat je gewoon uitgeslapen bent op het moment dat je opstaat. Je krijgt echt extra energie van een regelmatig slaapritme.

Na een aantal weken zul je merken dat je vanzelf rond je wekker wakker wordt. Je lichaamsklok went aan het vaste ritme wat je aanneemt.

Afwijken van slaapritme

Wanneer je teveel afwijkt van je slaapritme zul je merken dat je op den duur last krijgt van een slaaptekort. Wanneer je vaak achter elkaar afwijkend bent gaan slapen of op bent gestaan zul je last van vermoeidheid krijgen. Ga dan niet vroeger naar bed of later opstaan, dan verstoor je je ritme. Het beste is dan om ‘s middags een slaapje te doen zodat je weer wat meer energie krijgt en zodat je je slaapritme niet verstoord.