Het is mogelijk dat de burnout van een werknemer mede veroorzaakt wordt door de hoge werkdruk waarbij de aansprakelijkheid voor de schade wel eens bij de werkgever komt te liggen. Als dit het geval is, kan dit de werkgever wel eens veel geld kosten.
Zo werd onlangs nog bij een zaak die liep bij het Gerechtshof Den Bosch de schuld van de burnout van een werkneemster bij het bedrijf gelegd door te hoge werkdruk, waardoor de vrouw uiteindelijk arbeidsongeschikt geraakt is.
Meerdere mensen werden gehoord in de zaak waarbij diverse mensen verklaarden dat de werkneemster de afgelopen twee en een half jaar haar werk niet in 40 uur uit kon voeren. Met name door het verhuizen van het bedrijf en het overnemen van de taken van anderen werd de werkneemster met teveel werk belast.
Wat wel vreemd is in dit geval is dat de vrouw in deze periode nooit heeft aangekaart bij haar baas dat de werkdruk te hoog was en dat dit bij het Gerechtshof echter geen verschil maakt. Het Hof verklaard hierbij dat werkgevers zelf moeten uitzoeken of het wel mogelijk is voor de werknemers om het werk in gemiddeld veertig uur uit te kunnen voeren. Zo niet dan zal de werkgever zelf stappen moeten ondernemen.
Er werd door het Hof verwezen naar het artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek waarin de zorgplicht van de werkgever staat beschreven. Hierin staat dat een werkgever moet voor Een burnout kan een werkgever veel geld kosten komen dat de werknemer schade lijdt tijdens het beoefenen van zijn/ haar werk.
De argumenten van de werkgever over de karaktereigenschappen van de werkneemster zoals het niet kunnen delegeren en privé-omstandigheden die de oorzaak zouden zijn geweest voor de
burnout werden in de wind geslagen.
In een aparte rechtszaak; een schadestaatprocedure kan de werkneemster een vergoeding voor de door haar geleden schade door de burnout gaan eisen. Het is nog niet precies duidelijk hoe ver deze schadevergoeding zal oplopen, maar het Hof heeft al een voorschot van x80 20.000,- goedgekeurd.