Persoonlijkheidstest Een persoonlijkheidstest probeert inzicht te geven in de persoonlijkheidskenmerken van een individu. Deze persoonlijkheidskenmerken kunnen een bepaald gedrag bepalen en zijn stabiele eigenschappen om in meer of mindere mate te bepalen hoe mensen zich zullen gedragen of kunnen gaan reageren op bepaalde factoren. Een persoonlijkheidstest meet bepaalde kenmerken die bij een persoon juist wel of niet passen. Er zijn meestal vijf persoonlijkheidskenmerken die beoordeeld worden in een persoonlijkheidstest:
Extraversie: dit is een factor welke zich kenmerkt door gerichtheid op de omgeving. Een extravert persoon houdt zijn zintuigen gespitst om zoveel mogelijk input uit zijn omgeving te ontvangen en doet ook actief mee aan bijvoorbeeld discussies. Het tegenovergestelde van extrovert is introvert. Deze personen zijn meer op zichzelf gekeerd.
Vriendelijkheid: dit kenmerkt zich door een oriëntatie op andere mensen en hierbij mededogen en compassie centraal stelt. Deze persoon kan zich goed inleven in andere mensen en voelt met hen mee. Het tegenovergestelde is onvriendelijkheid.
Betrouwbaarheid: hiervan is sprake als iemand zorgvuldig, ijverig en georganiseerd is is . Het tegenovergestelde hiervan is onbetrouwbaarheid.
Neuroticisme: kenmerkt zich door irreële gedachten, het ervaren van negatieve emoties (negatieve affectiviteit) en gevoelens die wijzen op een onvermogen tot aanpassing en aanwezigheid van psychologische stress.
Openstaan voor nieuwe ervaringen: dit kenmerk spreekt in principe voor zich. Dit persoonlijkheidskenmerk kan ook wel ‘Openheid’ worden genoemd.
Voor het meten van al deze persoonlijkheidskenmerken is een uitgebreid scala aan vragenlijsten ontwikkeld. Deze gebruiken onderzoekers bijvoorbeeld voor het in kaart brengen van een of meer persoonlijkheidskenmerken van een groep mensen. Maar ook voor het stellen van een diagnose in de psychische hulpverlening worden dergelijke vragenlijsten toegepast.