Oorzaken burnout

BurnoutStressziekten zoals burnouts en overspannen zijn komen regelmatig voor. Gelukkig kunnen deze ziekten genezen worden maar dan is hier wel professionele hulp bij nodig. Vaak is het belangrijk om vooral te kijken naar de levensstijl en werkomgeving. Een bijkomend ‘voordeel’ is dus dat dergelijke ziekten ook perspectieven bieden. Iemand die hier last van heeft wordt dus genoodzaakt om goed na te denken over de indeling van zijn/haar leven en dient deze dan ook op een voor hem/haar passende manier in te richten.

Een van de veelvoorkomende oorzaken van een burnout is dat het leven veelal te druk en jachtig is. Vaak is dit het geval bij stedelingen en dertigers/veertigers. Jezelf betrokken voelen bij je omgeving, zowel werkgerelateerd of relationeel  is een belangrijk speerpunt. Ook verandering in de leefomgeving of conflicten in deze zorgen voor meer druk en stress. Belangrijk si dan ook goed na te gaan wat van belang is en wat niet. Hoofdzaken en bijzaken onderscheiden kan er voor zorgen dat er weer wat rust in het hoofd ontstaat. Ook positieve en gelukkige ervaringen zorgen voor tegenwicht van stresservaring.

Het leven in een omgeving die niet bij de persoonlijkheid past kan zorgen dat er veel energie gebruikt dient te worden om constant aan verwachtingen en eisen te voldoen. Een verkeerde baan, verkeerde vrienden of kennissen in je omgeving die simpelweg gewoon te veel aandacht opeisen kan er voor zorgen dat je sociaal uitgeput raakt. Het is dan ook van belang om uit te vinden welke situatie dat voor jou is en een passend evenwicht op te zoeken.