De burn-out generatie

Ligt het aan de millennials? Aan de rinkelende telefoontjes, de e-mailtjes, de social media-berichten? Aan drukke banen? Aan het feit dat we altijd bereikbaar zijn? Is het daarom dat de werkende Nederlander vaker een burn-out lijkt te krijgen? Of was dit vroeger ook al het geval?

De cijfers

Sinds 2012 is het aantal werknemers met een burn-out, en waar melding van gedaan is bij de Nationale Registratie Beroepsziekten, flink gestegen. Vanaf 2006 tot en met 2012 lag het aantal meldingen op 1000. Vanaf 2012 stijgen de cijfers waarna er vanaf 2014 het aantal rond zo’n 2000 meldingen blijft schommelen. Naast deze meting heeft ook TNO bevestigd dat in 2017 16,1 procent van de werknemers kampt met burn-out klachten. Het aantal mensen met een burn-out zal in de periode 2015-2040 met drie procent dalen. Dit is echter te danken aan demografische veranderingen.

Had men vroeger een burn-out?

Al vanaf dat we jagers en verzamelaars waren is een stress een goed hulpmiddel om gevaar te signaleren. De ontwikkeling naar een burn-out is een stapje verder dan het beleven van stress. De term burn-out kwam pas in het begin van de jaren zeventig op. De Amerikaanse psychotherapeuten Herbert Freudenberger en Christina Maslach signaleerden drie verschijnselen: extreme vermoeidheid, cynisme en het hebben van een lager zelfbeeld van eigen competenties. Of burn-outs vaak voorkwamen voor 1970 is lastig te meten.

Problemen van nu

Aangezien ‘de burn-out’ pas in de jaren zeventig opgemerkt en doorgelicht werd door therapeuten, lijkt de verklaring van deze epidemie eerder in onze huidige sociale- en werksfeer te liggen. Al valt dit niet met zekerheid vast te stellen. Wat wel vast te stellen valt is het feit dat TNO gemeten geeft waaraan de burn-outklachten te wijten zijn. Het omgaan met hoge taakeisen en in een lage autonomie je werk kunnen doen zijn twee oorzaken. Het feit dat we tegenwoordig altijd bereikbaar zijn en daardoor minder afstand kunnen doen van ons werk, werkt eveneens tegen.

Behandelen

Je bewust worden van de hoge werkdruk en daarmee om leren gaan kunnen een deel van de oplossing zijn. Dit kan deels helpen, maar een burn-out behandeling starten geeft eerder de klap op de vuurpijl. Neem de tijd om een grondige behandeling te ondergaan die op maat gemaakt is voor jouw specifieke probleem. Het is belangrijk dat je je laat behandelen bij een therapeut waar je je op je gemak bij voelt.