Docenten last van hoge werkdruk

Maar liefst 80 procent van alle docenten vindt dat zij een te hoge werkdruk hebben. Dit komt voornamelijk door alle extra taken die gedaan moeten worden naast het lesgeven. Het gaat voornamelijk om de docenten van het lager onderwijs.

De werkzaamheden die naast het lesgeven gedaan moeten worden zijn: administratieve taken, planning voor leerlingen die meer aandacht nodig hebben en de planningen voor de hele groep. Dit moet minder worden vinden de leraren, zij vinden dat er teveel maatschappelijke problemen bij de school neer worden gelegd. Terwijl de leraren juist de tijd nodig hebben om zich te kunnen focussen op het lesgeven.

De leraren zijn van mening dat er teveel maatschappelijk zaken bij de leraren terecht komen. Zoals de voorlichting over overgewicht, voorlichting voor alcohol en drugs en schoolzwemmen. Het onderwerp pesten vinden veel leraren wel belangrijk om erin te houden. Ook leraren op het voortgezet onderwijs vinden dat hun werkdruk te hoog en is zij teveel taken krijgen naast het lesgeven.

Tweede kamerlid Jasper van Dijk vindt dat er te wantrouwig wordt gedaan tegenover scholen en dat leraren meer vertrouwen moeten krijgen. Hiermee wordt het papierwerk wat er nu bijhoort minder.