Een burnout en ontslag

Wie last krijgt van een burnout, kan hier erg veel hinder aan ondervinden. Men kan zich namelijk helemaal opgebrand voelen waardoor het dagelijkse leven zelfs te vermoeiend wordt. Niet alleen in de privé sfeer zullen hier gevolgen van hebben maar zeker ook het zakelijke leven. Vaak komt het namelijk voor dat mensen met een burnout of mensen die hier tegenaan lopen niet meer kunnen gaan werken. Vervelend voor de zieke werknemer maar zeker ook voor de werkgever.

Wie te maken heeft met een burnout kan mogelijk zijn werk niet meer uitvoeren, hierdoor zal men arbeidsongeschikt worden. Normaal gezien kun je hier als werknemer niet voor worden ontslagen, toch gelden hier ook enkele uitzonderingen voor want de ontslagbescherming tijdens ziekte is niet ongelimiteerd. Na afloop van een beschermde periode van twee jaar kan men namelijk de arbeidsovereenkomst opzeggen, hiervoor heeft de werkgever een ontslagvergunning nodig. Daarnaast zijn er ook enkel uitzonderingen op de ontslagbescherming tijdens ziekte. In dat geval kan de ontslagbrief wat eerder op de deurmat vallen.

Indien er sprake is van een burnout kan het zo zijn dat deze burnout deels of gedeeltelijk ook te danken is aan de druk die de werkgever op de werknemer heeft gelegd. In dat geval is de werkdruk onredelijk hoog en wordt deze langdurig opgevoerd. Indien dat wordt vastgesteld kan een werknemer zelfs een schadevergoeding eisen van een werkgever.